Laksa johor mak punya peberet......bole break diet klu ade hidangan nie....
Buatnya agak renyah....tapi worth it.....resipi dari anti A'a nie...mmg sedap...7 stars...
Mesti yg merasanya akan bagi compliment...

kali nie buat tuk pot-luck majlis yassin kat masjid....
Bahan : (Utk 12-14 orang makan)
500 gm - ikan parang }
250 gm - udang }----> rebus n kisar
150 gm - udang kering)
100 gm - ikan kering kurau ) ----> rendam n kisar
6 sb mungkum - rempah kari daging
4 sb - kerisik
2 liter santan - dari 2 biji kelapa
5 keping - asam keping

Bahan kisar :
1 inc belacan
10 ulas - bwg putih
10 biji - bwg besar
15 biji - lada kering
5 biji - lada merah
5 btg -serai
2 inci - lengkuas
2 inci - halia
1 inci - kunyit
Cara :
1) Tumis bhn kisar,wangi masuk serbuk kari.naik minyak masuk santan
2) mendidih masuk ikan,udang,udang kering dan ikan kering
3) Reneh 20 min,masuk asam keping n kerisik
4) Perasakan dengan garam n gula
Note : make sure kuah mendidih betul baru masuk ikan supaya xberketul2
Kalau nak buat lunch...masak kuah malam supaya lebih mesera.
Bahan ulam :
Taugeh
Timun ( Buang empulur,potong gelung n hiris nipis)
Bwg besar,daun kesum n daun selasih - mayang
Sambal belacan
Spagetti (rebuskan)
lobak asin (caipo)
Limau kasturi



No comments:
Post a Comment