Wednesday 24 June 2015
LENGKUNG @ AGAR-AGAR SANTAN
Bulan2 puasa nie......makan yg sejuk2 lega rasa kat tekak.....
Chef asma laili kat rancangan Suria...namakannya agar2 gudil...
Mungkin sebab ketulan santan + telur yg terbentuk...
Cam biaseler mak selalu buat xsukat....yg ni mak sukat tuk rujukan kakak....
Bahan :
1 pack - lengkung } ---> (rendam at least 2 jam)
7 cwn - air }
1 buku - gula melaka (cairkan dgn 2 cwn air then tapis)
500 ml - santan dari 1 biji kelapa
1.5 - cwn gula perang
1.5 - cwn gula pasir
Secubit garam
2 biji - telur (pukul sket)
Cara :
1. Masak lengkung hingga larut. Masuk gula.
2.Gula larut masuk santan,garam.mati api biar sekejap supaya adunan xterlalu panas ,nti telur berketul. masuk telur sambil kacau dgn whisker.
3.Mendidihkan lagi. masukkan dlm acuan dan sejukkkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment