Wednesday, 24 June 2015

PAPRIK THAI ALA EMAK


 photo 20141120_141537.jpg






Bahan : 



2 dada ayam
1 btg karot
1 mangkuk kecil bunga kobis
5 btg kacang pjg/9 kacang buncis
4-5 helai daun limau purut (Buang arinya)
2 btg serai (ketuk)
5 biji cili padi (belah 2 jgn putus)
2 sb paste lada kering (klu suke pedas lebihkan)
2 sb sos cili
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
air sedikit
1 labu bwg holland (mayang)
2 ulas bwg putih ( belah 2 then pepah dgn pisau)
garam secukup rasa
2 sb - minyak untuk menumis




Cara :

1) tumis serai,wangi msk bwg holland n bwg putih then tepikan dlm kuali.masukkan paste lada,garing, satukan dgn bwg tadi.
2) masukkan daun limau,cili padi, wangi masukkan air, karot dan bunga kobis.sayur separa lembut masuk ayam.
3) ayam masak masukkan ,sos ,garam and kicap
4) last masukkan kacang,kacang lembut.Angkat









No comments:

Post a Comment