Thursday 30 June 2016
BARYANI AYAM
Lauk baryani nie rasenya macam yang selalu kita beli masa kat bazaar ramadhan BBU (Mamak yg jual)
Sedaaap.....
Our iftar today...ganding dgn nasi serai...kali mak guna santan
Sumber : Nona edisi syawal - 2003
Bahan :
1 - ekor ayam
5 - sb rempah baryani
5 - biji cili hijau - tumbuk kasar
250 - ml susu cair/1000 ml santan (dari 1.5 biji kelapa)
1 - 2 sb madu
20 - biji bwg merah }------> kisar
5 - ulas bwg putih }
125 - ml tairu (yogurt plain)
5 - tangkai daun pudina ]
5 - tangkai daun ketumbar ] - hiris
1 - btg kayu manis
5 - kuntum bunga cengkih
2 - kuntum bunga lawang
3 - biji pelaga
30 - gm gajus }
30 - gm kismis }----> goreng - optional
30 - gm badam }
3 - sb minyak sapi/butter
Garam secukup rase
air secukupnya (klu pki susu)
Cara :
1) Ayam yg telah dibersihkan gaul dgn rempah baryani,bhn kisar,daun hiris,cili hijau.
2) Perap at least 1 jam
3) Panaskan minyak sapi/butter tumis rempah tumis,masuk ayam .Masuk air sedikit2 supaya xhanggit.
4) Ayam separuh masak masuk susu/santan,yogurt,garam,madu
5) Biar ayam empuk.Sesekali kacau supaya ayam masak serata.
6) Setelah masak masuk gajus goreng,kismis n badam goreng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment