Thursday 30 June 2016

BARYANI AYAM



 photo 20160630_191047.jpg


Lauk  baryani nie rasenya macam yang selalu kita beli masa kat bazaar ramadhan BBU (Mamak yg jual)
Sedaaap.....

Our iftar today...ganding dgn nasi serai...kali mak guna santan



Sumber : Nona edisi syawal - 2003



Bahan :

1 - ekor ayam
5 - sb rempah baryani
5 - biji cili hijau - tumbuk kasar
250 - ml susu cair/1000  ml santan (dari 1.5 biji kelapa)
1 - 2 sb madu
20 - biji bwg merah }------> kisar
5 - ulas bwg putih }
125 - ml tairu (yogurt plain)
5 - tangkai daun pudina ]
5 - tangkai daun ketumbar ] - hiris
1 - btg kayu manis
5 - kuntum bunga cengkih
2 - kuntum bunga lawang
3 - biji pelaga
30 - gm gajus }
30 - gm kismis }----> goreng - optional
30 - gm badam }
3 - sb minyak sapi/butter
Garam secukup rase
air secukupnya (klu pki susu)


Cara :


1) Ayam yg telah dibersihkan gaul dgn rempah baryani,bhn kisar,daun hiris,cili hijau.
2) Perap at least 1 jam
3) Panaskan minyak sapi/butter tumis rempah tumis,masuk ayam .Masuk air sedikit2 supaya xhanggit.
4) Ayam separuh masak masuk susu/santan,yogurt,garam,madu
5) Biar ayam empuk.Sesekali kacau supaya ayam masak serata.
6) Setelah masak masuk gajus goreng,kismis n badam goreng




No comments:

Post a Comment