Friday 31 July 2015

KEK PANDAN KELAPA

 photo kek-5-1.jpg





Kalau taun lepas buat kek kukus....mak yg mkn byk.....bukan saje sbb my peberet...
Tapi u allz xsuke kek ade buah2an kering nie.....i can't eat alone.......too much kalori...
No...no...no....

So this year buat our family peberet kek.....raya ke-3 dah licin......

Yang buat sedap tu toppingnya sebab tu mak double up the quantity...
Mak suke makan kek nie bila dah betul2 sejuk baru terasa lemaknya....i enjoy every bite of it....sedaappppp.... saangattt.....







 photo 20150716_194819.jpg





Bahan A

270gm - butter
230gm - gula


Bahan B

5 biji - telur
60ml - santan pekat
2 sb - jus pandan


Bahan C

240gm - tepung gandum
25gm - tepung kastad
30gm - kelapa parut (mak letak 50 gm)
1 st- baking powder

Topping

40gm- butter
35gm - icing sugar .gula kastor
55gm - kelapa parut

** Mak double up above quantity





Cara

1) putar A hingga gebu
2) Campurkan B sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga gebu
3) Kaup balikkan dgn bahan C hingga sebati
4) tuangkan dalam tin kek 10" (mak punya 10 x 10 x 3)
5) Gaulkan topping hingga sebati kemudian taburkan di atas kek tadi
7) bakar 175C selama 50 mins

Note :

- Jgn pakai api grill....nti topping akan tukar pade golden brown terlalu awal (sebelum kek masak)
  pakai api bawah saje tuk 40 min pertama.....
- Selepas 40 min klu topping xtukar golden brown lagik alih kepada api grill.
- Sbb dari pengalaman dulu klu nak tunggu hingga topping tukar ke golden brown bawaknya berkerak sikit.Yang latest mak buat elok.
- topping tu just gaul dgn tangan dan tabur serata.




No comments:

Post a Comment