Tuesday 7 July 2015

SATAY GORENG


 photo 20150707_191822.jpg

Bulan puasa...klu buat nasi lemak kali kedua....insyaAllah ..mak gandingkan dgn
Satay goreng...Kali nie buat ayam saja.....



Sumber :  photo rubiah.jpg




Bahan :

500 - gm daging or isi Ayam
1 - st ketumbar }
1- st jintan halus (putih) }
1- st jintan kasar (manis) }------> kisar
1/2 - st serbuk kunyit }
1- inci halia }
1- inci lengkuas }
2- btg serai }
3 - ulas bwg merah }
3 - ulas bwg putih }
1- sb gula perang }
1- sb gula putih }mak letak both gula 2sb
1 - sb asam jawa-------> this mak omit
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk mengoreng ***

***  Mak gune teknik sapu minyak pade pan dgn serai..
Then renjis minyak gune serai time to time)



 photo img1436278717746.jpg





Cara :

1. Daging cuci dan hiris nipis memanjang .Kalau ayam potong dlm 2cm xnipis pun xpe sbb ayam cepat empuk
2. Perap daging/ayam dgn semua bhn kisar. Perap at least 2 jam sebelum goreng.(better perap semalaman..letak bhg bwh frezer)
3. Goreng hingga masak dan sedia untuk dihidangkan


Note : Mak guna non-stick pan untuk menggoreng.Goreng dgn api yg sederhana and tutup kuali.   sesekali kacau.Goreng hingga air ayam/daging kering and sedikit garing



No comments:

Post a Comment