
Actually nasi ayam penyet nasinya nasi putih biasa.Tapi mak punya nasinya mcm nasi ayam.Tuari makan kat kopitiam istana nasinya pun nasi ayam....1st time mkn nasi ayam penyet kat luar yg nasinya nasi ayam.mmg sedap akak sampai nangis mkn sambalnya.. mak okjek makkan kuat pedas......
Klu compare nasi ayam penyet n nasi ayam biasa....mak prepare nasi ayam penyet...
Cos ayamnya lebih sedap....dan yg paling syok sambalnya.....
Nasi
Bahan-bahan :-
3 - cawan Beras Basmathi (rendam 20 minit)
4.5 - cawan air *****
4 - Ulas bwg putih}
1 - inci halia } ----> tumbuk halus
2 - sudu besar air halia ( dari 2 inci halia)
1 kuntum - Bunga lawang
1 btg - kayu manis
3 - kuntum bunga cengkih
1 - biji buah pelaga
1- kiub ayam
Cara :
1) Tumis rempah tumis,masuk bahan yg ditumbuk wangi masuk air halia.
2) masukkan air,beras,kiub ayam,garam.
3) Mendidih tuangkan dlm rice cooker,masak macam biasa.
***** Air mak gune air rebusan ayam
Ayam Penyet
1 - ekor ayam
1/2 - inci halia
3 btg - serai
5 - ulas bwg putih
2 - sb serbuk kunyit
garam secukup rasa.
Cara membuatnya :-
1) Ayam potong 4 atau 6 (mak potong 12....mesera sket)
2) Kisar semua bhn then lumur pada ayam.Perap at least 1 jam (lagik lama lagi sedap)
3) Kukus 15 minit.Then goreng hingga garing
4) Angkat penyekkan dan hidangkan
Note : Kalau rebus ayam then perap ngan rempah tu pun bole.....mak dah try dua2 cara nie
rasanya sama.....kalau rebus dulu bole amik air stok ayam untuk nasik n sop
Kalau perap pade ayam tanpa rebus pun sedap,tapi mak perap semalaman
Bahan2 sampingan
Tempe goreng
tahu goreng
timun
kacang panjang
kobis
sayur2 tu makan raw tau....jgn rebus plak........
Sambal
10 - biji cili merah
10 - biji cili padi
2 - inci belacan bakar -----> mak goreng aje
1 - sb gula putih
1 sb - jus limau nipis/lemon
sedikit garam
1 - sb petis -----> yg nie mak tambah
Blend kering lada n belacaan.Then campur gula,garam n jus limau serta petis.
Note : bahan kat atas mak dah ganda 2x .dari resipi asal....kalau resipi asal mcm xcukup sambalnya.....
No comments:
Post a Comment