Friday, 7 August 2015

SAMBAL TUMIS


 photo 20150807_144714.jpg

Sambal tumis yg sedap mesti ade combination rase pedas n manis,make sure lade betul2 garing mase menumis....

Nampak kupang.....tu yg buat sambal tumis nie.....padahal selalu nmpk orang jual
Isi kupang....tapi biasalar mak nie....nak yg fresh.....

Lada kering mak selalu rebus dulu ....mendidih ...mak buang airnya...
Rebus lagi....kali ketiga baru biar hingga lama sket....

Nak kasik tahan lada kering tu for sure ade letak bhn kimia...

Mak gune gula perang supaya xrase terlalu manis.....but lemak manis....



 photo 20150104_142905-1.jpg

Bahan

21 - udang sederhana atau  2 kilo kupang or kerang (rebus dulu)
25 - biji lada kering (rebus) }
15 - biji bawang kecil } ----> kisar halus
1 - inci Belacan }
2  - ulas bwg putih }
1 - sudu besar air asam jawa
Minyak untuk tumis
Garam secukupnya
Gula Perang secukup rase



Cara :-


Tumis bahan kisar hingga naik minyak dengan api yg sederhana,Masuk air asam jawa,gula,
garam.Masuk udang then angkat.Udang jangan biar lame nanti keras.





No comments:

Post a Comment