Saturday, 17 October 2015

TRIFLE




 photo PhotoGrid_1472030110716.jpg






Pencuci mulut yg sangat sedap....mana tak....ade kek,jelly n buah2an......yummylicious...




 photo jelly.jpeg




Bahan -bahan :-

1 bungkus kek swiss roll
1 kotak  instant jelly strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar



Cara :-


1.Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga mendidih .angkat dan biar sejuk.
(kacau dgn whisker,bila mula berbuih alih dr api n terus kacau till buih mula kurang)
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlm bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
 3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail basahkan kek.
 4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Masak instant jelly mengikut arahan paket dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk


No comments:

Post a Comment