
Nasi nenas nie same rasenya yg mcm mak selalu buat,tapi cara masaknyer
Mak ubah supaya lebih mudah.....
Kalau nasi berperisa nie seeloknyer pakai beras basmathi....
Tuari kat rancangan "kelentang kelentung" kat suria channel Chef Bob bgtau
Beras nie direndam supaya xpecah bila dimasak.....
Sukatan air tu pun mak dpt dari chef asma laili....lebihkan 1.5 sukatan airnya...
Ingat lagik mase dulu2 ....penah masak jelantahlar n terlembiklar....
Makin bertambah ilmu makin baik mutu masakan....Alhamdulillah...
Ganding dgn dory sweet sour n kerabu mangga...
Farhan komplain sbb xder kuah.....aaikk... selalu makan kat
Johnny's camnie gak....xkisah pun....

Bahan2nya
4 cwn beras basmathi (rendam at least 20 min)
5.5 cwn air
2 bhg dada ayam (300 gm) - potong memanjang
1 cwn nenas
1 kiub ayam
Garam secukup rasa
Gula sedikit
Bhn2 kisar :
2 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1 inc halia
2 sb mungkum rempah kari
**rempah kari kisar sekejapjek lepas bhn lain halus
Cara :
1) Tumis bhn kisar hingga pecah minyak,masuk ayam then air.
2) Masuk semua bhn yg tinggal.mendidih alih ke rice cooker n masak spt bissa
No comments:
Post a Comment