Sunday, 7 February 2016

SAMBAL TUMIS UDANG

Dah bapa kali akak sebut nasi lemak bila tanya suggestion nak masak apa...
Buatnya memang senang....tapi kalori yang hinggap tu yang xmenyenangkan......[-X:-SS


Sambal tumis nie ada kelainan sikit dari care yg mak selalu buat...dapat petua nie
Dari rancangan masakan kat suria channel.....lupe plak tajuknyer.....
Bawang mayang tumis hingga betul2 layu (ceramalized) supaya manis bawang keluar.
Gula pun biar cair (ceramalized) baru gaul dgn sambal

Bhn2nya masih ikut resepi arwah atuk bedah......



 photo SAMBALUDANG-1.jpg







Bahan :

1/2 kilo udang sederhana besar
15 biji telur puyuh rebus
25 biji lada kering - rebus sekejap or 5 sb paste lada}
1 labu bwg besar } --> kisar bersama
1/2 inc belacan }
3 ulas bwg putih}
1 labu bwg holland - mayang (bwg biasa pun bole)
3 sb air asam jawa - dari 1 st asam
4 sb Gula perang ( secukup rasa)
garam secukup rasa


Cara :

1) Tumis bwg holland hingga ceramalized,masuk bhn kisar, tumis hingga pecah minyak
2) masuk garam n air asam gaul rata.masuk gula dan biar hingga gula ceramalized baru gaul
3)masuk udang,udang masak,masuk telur,gaul rata.matikan api


No comments:

Post a Comment