Sunday, 3 April 2016

STICKY CARAMEL CHICKEN


 photo 20140131_150134_1.jpg



Sedap sgt ayam nie.....wlu digoreng tapik rase mcm dibakar... juicy.....dah lame xbuat....pening fikir menu ape nak masak

tuari mase kat terengganu ayam nie dihidang dgn sos kicap...sedap....tu yg dtg idea menu tuk hari nie...
ganding dgn mee hoon goreng.....



Bahan :

6 kpg kepak ayam (potong 2 jadik 12)
3 ulas putih - jgn buang kulit,ketuk sedikit
1 inc halia - tumbuk halus)
1sb sos cili 
1 sb kicap 
1 sb sos ikan
7 sb madu
2 sb minyak

Note :-
Mak gaul ayam dgn sedikit garam jgk....ayam cucuk2 dgn pisau
supaya sos meresap



Cara :

1.Tumis bwg putih n halia.masuk ayam
2.tunggu ayam tukar warna.masuk semua sos n madu
3.tutup,kacau sekali sekala sehingga ayam bersalut dgn sos.(dlm 15-25 min)
4.jgn risau bile nmpk mcm nak hangus,kacau sampai bersalut sempurna

No comments:

Post a Comment