Monday 30 May 2016

LASAGNA


 photo PhotoGrid_1464567475145.jpg



Besday boy request....🎊🎁🎂🎉💝......cuti sek....so bolelar layaan...
ganding ngan ceramalized chicken wing....ini pun by his request gak....😆

resepi olahan nie yg mak selalu gune...dan u all suke dari cara yg first time buat dulu....

Tq pade penyumbang resepi asal di MYR....

Sos putihnya mak gandakan (resepi bwh tu dah digandakan).....barule tersangat sedap.....

sementara masak sos putih mak rendam lasagna.....hasilnya takle dier mengeleding....(fold)

Klu gune san remo kena rendam lame sket sbb agak tebal n lebar sheetnya...ade 12 pcs...so ade balance dlm 3 sheet
(each layer 3 sheet = 9)

Klu gune relli (kotak biru- mak prefer yg nie) hanya 1 sheet aje balance....

In case sheetnyer fold jgk....terbalikkan aje n benamkan....
(after 10 min masuk oven kena perhati...)

and klu dah 1 hour...sheet atas belum lembut...tukar pade api grill...for 15 minutes more....


mak gune loyang 10 x 10 ...dpt 2 layer....baru sedap...
inti n lapis lasagna balance...


 photo SOS-2-1.jpg




SOS MERAH :-



Bahan :

400g ayam cincang  (Ayamas/Ramly)
1 botol - sos spagetti kimball (cendawan)
2 - btg lobak merah - sagat
3 - sudu besar cili kisar
1 biji - bwg holland yg sederhana  (potong dadu)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
4 cawan air (Jgn lebih nti lambat masak)
1 - kiub ayam


Cara :


1)  panaskan minyak tumiskan bawang holland dan bwg putih sehingga naik bau
   
2)Masukkan cili kisar, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan ayam cincang dan sedikit air, Ayam tukar warna masukkan balance air tadi

3)Masukkan karot, sos,garam n gula mendidih .padamkan api. .



 photo SOSPUTIH-1.jpg



SOS PUTIH :-


Bahan :


4 sudu besar mentega
8 sudu besar tepung gandum
230 gm Cheddar cheese
4 cawan susu segar
sedikit garam

Cara :


1) Sediakan sauce pan,cairkan mentega

2 ) kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.

3) Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah dipanaskan semula.

4) Masukkan cheese, kacau setiap masa sampai cheese larut, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.


Melapis lasagna


1) Sediakan dulang pembakar , sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bhg bawah dulang.

2) Tuangkan sedikit kuah merah tadi then sos putih then lapik dgn kulit lasagna

3) Selang-selikan, dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, (lasagna bhg atas celupkan dgn air for few minutes sebelum atur)

4)Bakar dalam oven 180 C selama  1 jam  atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut)




No comments:

Post a Comment