Wednesday 4 May 2016

SAMBAL HITAM PAHANG

😆😀😃
 photo PhotoGrid_1462348459636.jpg

Dah lame ngk kat blog dorang buat sambal nie....
bile negok mcm leceh....xdoneler nak buat....

Tuari mak long ode sambal nie dr Pahang.....
orang memberi kite merasa....sedaaappppp....
so bila abah balik kluang...mak suh amik Belimbing...

Klu x dulu xpenah amik klu ibu shikin suruh....
tuari kat masjid ade org bwk pun mak duk negokjek...
lainkali....makler rebut dulu...😀😆


 photo PhotoGrid_1462348529989.jpg

Rasenyer ala2 serunding...mak xbuat kering sgt...bkn nak simpankan....
basah2 lg ngam....siap aje mak bedal ngan roti cos nasik lum masak...

Makan ngan nasi lauk kurma.....peeergh.....
makan ngan biskut lemak pun tersangatlar sedap...bahaya3.....😉

Resepi nie dari Madiha....

1/2 cwn belimbing rebus ( mak guna 19 biji)*
6 ulas bwg (3 biji mayang,3 tumbuk#)
2 cwn ikan bilis kopek*
1/2 cwn cili padi merah ( mak guna 9 biji)#
5 sb kicap (or secukup rase)
Garam n gula secukup rase
minyak utk menumis

**** tumbuk kasar
### tumbuk halus

1) tumis bwg hingga wangi then masukkan bhn tumbuk.
2) perasakan dgn gula,kicap n garam
3) masak hingga kering spt serunding




Note dr Madiha....

1) klu nak simpan lama rebus belimbing sampai kering n itam,
klu x..memadai sampai jadik coklatjek.
2) guna periuk lama sbb asid dr belimbing akan itamkan periuk..




dari ape yg mak bace rebusnyer lame...tp maknyer kejap mungkin sbb sikit kot..
dan xberair...alih2 lembut....

Klu buat byk nti mak update....


No comments:

Post a Comment