Sunday 26 June 2016
KUIH KASWI
Dah lama xbuat kuih nie.....sedap n lembut sangat .....
mak buat setengah adunan dapat 17 pcs saiz acuan lompang
mase mak first time buat dulu...kukus sampai 1jam lebih....xkeras2....
gupenya dah sejuk dier mengeras sendirik daa........ 😁😂😄😆
Sumber : Kak Liza fotopages
Bahan :
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan bhn atas dan sejukkan (tapis)
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung -----> mak guna tepung jagung
Kelapa parut ( yang putih)
Sedikit garam-----> (kukus 5 min)
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang /acuan yang nak digunakan.
3. Satukan semua bahan (kacau dgn whisker) dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang Or sudukan pada acuan lompang
4. Kukuskan sehingga masak dgn api besar [30 - 40 minit] ***
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa putih digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
*** klu dah 40 min xkeras lg..xper bila sejuk dier keras sendiri.
make sure adunan bater dah masak aje***
Loyang - 40 min }---> time indication
acuan lompang - 30 min }
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment