Tuesday 20 December 2016

APAM PISANG KARAMEL@GULA HANGUS


 photo 20131218_133128.jpg





Sedap sangat apam nie ...lembut dan lemak manis....terbaik


Sumber : Alongroz via madiha




Bahan:-


1/2 cwn gula
1 cwn susu cair
3 sb mentega
1 cwn gula kastor
3 biji telur
1.5 cwn pisang lenyek (mak gune 3 biji pisang=2 cwn)
2 cwn tepung *
1 st baking powder*
1 st bikarbonatsoda*
1/4 st garam*

*ayak bersama




Cara2nya:-

1. Masak gula hingga jadik gula hangus,masuk susu cair,mendidih matikan
Api then masuk butter kacau sampai butter cair.sejukkan.
2.pukul gula kastor dgn telur hingga kembang then masukkan gula hangus
Pukul lagi sekejap then masukkan tepung.kacau sebati
3.masukkan dlm loyang yg digris dgn butter.kukus dlm 1 jam


No comments:

Post a Comment