Saturday, 24 December 2016

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


 photo IMG-20161224-WA0012.jpg






Sedap...sedap....sedap...
i enjoy every bite of it....rase mcm mkn coklat in another form....

mak sekali bedal 3 ketul...itu pun fikir pasal 100 days celen...
kalau x....aje 5 or 6 ketul....😆😁😄

 tadi pagi timbang berat naik balik ....sbb langgar pantang....mkn after
7 pm......mac n chis our menu yesterday....kanot kontrol maaaaa.....😆😄




 photo PhotoGrid_1482573667221.png




Sumber : Rozzan RSR


Bahan A

 250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2


Bahan B

6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)
2 st esen vanilla
20g chocolate emulco (I used 1 sudu makan)



Bahan C


80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)

Note : Mak guna ...50 gm - walnut n 50 gm - almond nib -
bakar walnut-10 min (cincang kasar),almond nib - 5 min
(200C - api gril....balik2kan sesekali)


 photo PhotoGrid_1482552463929.png




Cara-caranya:-


1.Panaskan oven pd suhu 160C.
Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (saya gunakan loyang 10" x 10")

 2. Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.

 3. Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.

 4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.

 5. Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.

 6. Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.(klu tengahnyer masih gooey afterc1 hour ...biarkan....this what brownies all about)

 7. Setelah masak, biarkan brownie tu dalam acuan hingga sejuk. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman...( mmg tersangatlah betulnyer....updated - 25/12/17)




 photo Photo Collage Maker_sI1uBg.png



**Care lain double boiling...masak air dlm kuali.....didih...
matikan api...letak bekas yg ade coklat...kacau hingga cair.....








No comments:

Post a Comment