Sunday, 15 January 2017

CARROT CAKE


 photo PhotoGrid_1484483474082.png






Dari lepas buat brownies tuari ngidam nak buat kek nie....
"Mak !....nape kecik noo kek nie....."

Oklar....next time buat.. mak double up the bahan n guna loyang
10x10x3.....😆😃

Kek nie mmg tersangatlar sedapnyer....mana xnyer....ade kelapa,
nenas n kacang walnut.....Heaven......
mak xbuat topping kejunya.....malazzz.....

Kali nie buat mak gune butter cair....sbb dulu buat mcm dry sket
...bertambahlar sedap sbb gune butter menambah rase kelemakkannyer....


Lupe jap 100 days celen.......😆😁😄






Sumber : Uncle Mat Gebu




BAHAN-BAHANNYA

1 cwn - tepung gandum*
1 st - baking powder*
1/2 st - soda bicarbonate*
1/2 st - garam halus*
1 1/4 st - serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak) - mak omit sbb xsuke...u allz lagikla....
2 biji - telur gred "A"
3/4 cwn - minyak jagung (mak gune butter cair)
3/4 cwn - gula halus (klu xsuke manis bole take out lagik 1 sudu)
1 1/4 cwn - parutan lobak merah, perah sedikit airnya (1 biji)
1/2 cwn - nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar (4 gelung)
1/2 cwn - kelapa kering
1/2 cwn -  kacang walnut, cincang kasar

BAHAN CREAM CHEESE TOPING

100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak


CARA MEMBUATNYA

1) Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci (mak gune 8 x 8 x 3) dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.

2) Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.

3) Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak. (mak punye masak dlm 35 minit)

Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...

UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...



Note : Adunan cream cheese tu byk...cover up the whole kek...layer agar tebal gak...bole reduce half the quantity...klu buat tuk makan sendiri.......mak suke topping tu tapik sapu tipis2..klu tebal2 rase muak.....
Baguslakan ....klu tidak berlambak2 lemak masuk dlm badan.....





No comments:

Post a Comment