Tuesday, 7 March 2017

GULAI AYAM PEKAT


 photo PhotoGrid_1488875113544.png




Lauk nie ...combination rase rendang n baryani.....
sesuai utk nasi n roti.....
kali ni ganding dgn nasi serai n acar....



Sumber : Mat Gebu



Bahan2 Utama

800gm - ayam potong sederhana besar
4 biji - kentang
2 helai - daun kunyit (hiris halus)
1 biji  - lemon (ambil jusnya)*********
1 sb - gula melaka ( mak guna gula perang)
2 sb - cili kisar
2 sb - kerisik
1/2  cwn - santan pekat  (utk sekor mak guna 700ml-1.5 kelapa)
1/2 cwn - bwg goreng diramas hancur
garam secukup rase


Bahan2 Kisar

6 biji - bwg kecil
3 ulas - bwg putih
1 cm - lengkuas
2 cm - halia
2 cm - kunyit hidup
2 btg - serai
3 biji - buah keras
1 st - lada hitam
1/2 st - jintan halus
1/2 st - jintan kasar
1 sb - ketumbar


Bahan Tumis

3 cm - kayu manis
1 biji - pelaga
1 bunga - bunga lawang
3 biji - cengkih
4 ulas - bwg merah - hiris
2 ulas - bwg putih - hiris



Cara :


1) ayam gaul dgn garam kunyit then goreng embal (3/4 masak)
2) Panas minyak tumis bhn tumis,wangi masuk bhn kisar,cili,tumis hingga naik minyak
3) Masuk air sket masuk kentang.empuk masuk ayam,santan,kerisik bwg goreng.Perasa
    garam dan gula.
4) reneh hingga agak pekat.masukkan jus limau.kacau rata then masuk daun kunyit biar sekejap
    siap untuk dihidang




Note : ********* lemon nie mak gune 1/2 biji jusnya untuk 1 ekor ayam.Klu ikut resipi asal...rasenya masam sangat....
Rempah tumis tu tak payah gandakan untuk sekor ayam.....bhn2 lain aje gandakan....untuk sekor ayam about 2kilo lebih...mak gandakan 2x bhn ...lada hitam mak guna 1 sudu teh aje ...takut pedas....nti u all xleh makan.....


No comments:

Post a Comment