Saturday, 13 May 2017

CREAM PUFF


 photo IMG-20170514-WA0025.jpg


Akak syik ckp nak mkn benda yg ade kastard....
Mula2 nak buat cam tuari kastard mkn ngan pancake..

Tapi angin ghajen dtg....so buat cream puff...
Dah lame mak xsambut besday u allz dlm bln islam...

So ni kira for akaknyer besdaylah tuari 3 syabaan..🎁🎂🎊🎉
Sbb bhnnyer measure guna cwn...tu yg  ghajin ....😃

Cream puff skrg senang nak dpt...bkn aje kat bakery...warung goreng pisang kat sek akak pun ade jual...

Yg xsame....taste of the freshness....yg baru keluar oven...
Rasenyer xkan dpt wlu kat bakery.......sedaappp sangat.....Alhamdulillah....





Sumber : Yani my resepi via Ninamirza.com

Carenyer combination dr Nina,Bicara Kak Noor n Myself...
Inti kastard still gune resepi yg same.....

Dier punyar shell tu mak buat 2x ganda...makes <> 55
kastard - 3 x adunan





CUSTARD FILLING


1 sb tepung gandum
1 sb tepung kastard atau tepung jagung (mak gune tepung kastard)
4 sb gula kastor
1 cwn susu segar
1 biji telur - pukul sket
1sb mentega
1 st vanilla ( mak omit cos guna susu HL )


Cara Membuat Kastard:

1. Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
2. Campurkan hanya 1sb susu drp  1 cwn susu tadi & kacau rata.
3. Masukkan telur .kacau sebati
4. Masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
5. Letak adunan ini di atas api yg kecil,kacau sentiasa,bila mula kental alih dari api kacau terus hingga  kental.
6.  masukkan mentega,gaul sebati.siap utk digunakan




 photo PhotoGrid_1494772089514.png




PASTRY



Bahan-bahan

1 cwn tepung gandum
1 cawan air
 1/2 cwn butter
4 biji telur (saiz C)  dipukul sebati (mak gune 3 biji-gred B)
1 sdt esen vanilla - mak omit
1 sb gula
secubit garam


Cara  penyediannya :


1- Panaskan oven pada suhu 220'C.(Api Grill)
 Satukan air & butter dalam periuk, masak hingga butter cair

2- Kemudian masukkan gula dan garam

3- Dengan menggunakan api kecil, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga adunan menjadi kental dan tidak melekat kat periuk.

 4- Tutup api. Biarkan adunan sebentar / suam.

5- Masukkan telur yang telah dipukul sebati bersama esen vanilla dan kacau hingga sebati menggunakan mixer speed laju .
Masukkan telur sedkkit2 spy adunan xtercair..(bergantung pade telur n quality tepung) - Biarkan 15 min.

 6- Selepas itu, masukkan adunan ke dalam pipping bag dengan menggunakan nozel berbentuk bintang.

 7- Paipkan adunan  di atas dulang pembakar yg telah disapu butter ikut kreativiti sendiri

 8- Spray permukaan doh dengan air  (tujuan spy ade space kat tghnyer)

9- Bakar pada suhu 220'C selama 15 min dan kemudian turunkan suhu kepada 200'C  dan teruskan bakar lagi selama 15 min hingga keperangan. (Bergantung pada oven masing-masing)

JANGAN BUKA PINTU OVEN TILL PROSES MASAK COMPLETE

Selepas proses masak first batch waktu masak batch berikutnyer akan lebih cepat.bila suhu diturunkan waktu masak less 15 min

 10- Setelah sejuk bolehlah paipkan cream kastard dan sedia dihidangkan..

(Mak ikut style anti Nina tak belah cream puff tapi masukkan cream kastard dalam pipping bag + nozel ** dan cucuk kat dalam pastry.... so xler messy)

** mak gune nozel yg daun.....👇

11- Mak dusting ngan gula yg dikisar...sbb pastry mak xletak gula spt resepi


 photo PhotoGrid_1494779693515.png


No comments:

Post a Comment