Acik balik raye jumaat mlm...tadi balik KL...
Buat laksa Johorkan renyah...so klu reramai makan baru berbaloi penat buat...😆
Part yg trill ...sort tulang ikan parang...😅
ikan parang klu nak isi yg manis...carik kulitnyer yg agak gelap
Line hitamnyer.....
Uniknyer laksa Johor selain guna spagetti....bentuk ulam timunnyer yg berbeza....teknik buatnyer....(see below 👇)
Bahan : (Utk 12-14 orang makan)
500 gm - ikan parang }
250 gm - udang }----> rebus n kisar
150 gm - udang kering)
100 gm - ikan kering kurau ) ----> rendam n kisar
6 sb mungkum - rempah kari daging
4 sb - kerisik
2 liter santan - dari 2 biji kelapa
5 keping - asam keping
Bahan kisar :
1 inc belacan
10 ulas - bwg putih
10 biji - bwg besar
15 biji - lada kering
5 biji - lada merah
5 btg -serai
2 inci - lengkuas
2 inci - halia
1 inci - kunyit
Cara :
1) Tumis bhn kisar,wangi masuk serbuk kari.naik minyak masuk santan
2) mendidih masuk ikan,udang,udang kering dan ikan kering
3) Reneh 20 min,masuk asam keping n kerisik
4) Perasakan dengan garam n gula
Note : make sure kuah mendidih betul baru masuk ikan supaya xberketul2
Kalau nak makan lunch...masak kuah malam supaya lebih mesera.
Bahan ulam :
Taugeh
Timun ( Buang empulur,potong gelung n hiris nipis)
Bwg besar,daun kesum n daun selasih - mayang
Sambal belacan
Spagetti (rebuskan)
lobak asin (caipo)
Limau kasturi
No comments:
Post a Comment