Sunday, 9 July 2017

RIANG RAYA WITH LAKSA JOHOR.....😉


 photo IMG-20170709-WA0006.jpg




Acik balik raye jumaat mlm...tadi balik KL...
Buat laksa Johorkan renyah...so klu reramai makan baru berbaloi penat buat...😆

Part yg trill ...sort tulang ikan parang...😅
ikan parang klu nak isi yg manis...carik kulitnyer yg agak gelap
Line hitamnyer.....

Uniknyer laksa Johor selain guna spagetti....bentuk ulam timunnyer yg berbeza....teknik buatnyer....(see below 👇)




 photo P7200066.jpg





Bahan : (Utk 12-14 orang makan)

500 gm - ikan parang }
250 gm - udang }---->  rebus n kisar
150 gm - udang kering)
100 gm - ikan kering kurau ) ----> rendam n kisar
6 sb mungkum  - rempah kari daging
4 sb - kerisik
2 liter santan - dari 2 biji kelapa
5 keping - asam keping





 photo P7200068.jpg




Bahan kisar : 

1 inc belacan
10 ulas - bwg putih
10 biji - bwg besar
15 biji - lada kering
5 biji - lada merah
5 btg -serai
2 inci - lengkuas
2 inci - halia
1 inci - kunyit


Cara :

1) Tumis bhn kisar,wangi masuk serbuk kari.naik minyak masuk santan
2) mendidih masuk ikan,udang,udang kering dan ikan kering
3) Reneh 20 min,masuk asam keping n kerisik
4) Perasakan dengan garam n gula

Note : make sure kuah mendidih betul baru masuk ikan supaya xberketul2
Kalau nak makan lunch...masak kuah malam supaya lebih mesera.





 photo PhotoGrid_1499605857353.png



Bahan ulam :

Taugeh
Timun ( Buang empulur,potong gelung n hiris nipis)
Bwg besar,daun kesum n daun selasih -  mayang
Sambal belacan
Spagetti (rebuskan)
lobak asin (caipo)
Limau kasturi

No comments:

Post a Comment