Saturday, 2 June 2018

BINGKA KELAPA PANDAN


 photo IMG20180604193506.jpg


Farhan : Mak...nijekker kueh nie..pasal sikit sangat

Mak :  kan pestime cube....

Farhan : sedap sangat ...nti buat lagik tau...


As expected....rasenyer mcm kueh dangai....tapi kueh dangai teksturnyer mampung...yg ni padat...

Macam rase mkn coconut candy pun yea jugak....

Bila mkn waktu sahur lagi sedap...sbb dah mesera....😋

Dapat 2 keping acuan pecah 8....


 photo PhotoGrid_1528115454097.jpg


Sumber : Citrasawan

bahan :

200gm kelapa parut putih
 80gm gula pasir (mak letak 100gm)
150gm tepung pulut
1 biji telur A - di pukul ringan
 4 sudu besar air ***
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka***


*** mak blender 3 helai daun pandan + 1/2 cwn air + esen hijau


Cara-cara:

1) Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata.

2) Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata.

(Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.)

3) Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.

4) Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh.

5) Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.

*** mak pki acuan pecah 8...masak dlm 40 min

No comments:

Post a Comment