Monday, 11 June 2018

SERIKAYA KELEDEK

 photo IMG20180611192212.jpg


Wlu gupemu xcantek... tetapi rasemu tetap menjadi pujaan hatiku....😀
Klu sejukkan dlm esbok mesti lagi sedap....😋

Bile ngk penggunaan telurnyer bole agak rasenyer...wlu hanya ade stok keledek putih...tapi xsabo nak cube...

Mak saje simpan stok keledek putih...klu xder kuih bole buat kueh keria....sbb senang buat

Next time buat nak reduce kuantiti keledek...

Mak ckp taun dpn buat mak nak gune keledek kuning....mesti lagik sedap...sbb keledek kuning lagi manis...

U allz kate nape nak tunggu puasa taun dpn baru nak buat...
Mak ckp ianyer akan jadi menu special untuk iftar aje...mcm sate goreng...nasi komok....ceramalized banana wiz kastard...

Farhan : pasal pulak....setaun nak tunggu tu

Mak : Supaya Ramadhan jadik bulan Special dari bulan yg lainnyer...bkn saje dari segi ganjaran yg Allah bagi...tapi hidangan makanan...

Farhan & Akak :  Alooo lame tuu...

Mak : 😂😂😂


 photo PhotoGrid_1528718158915.jpg


Sumber : Citrasawan


Bahan :

300 gm keledek kuning - potong 1 inc ,cuci n toskan
300 gm gula melaka/nira
50 gm gula pasir (mak gune gula perang)
1/2 st garam
5 helai daun pandan - potong pendek
150 ml air***
1 sb air kapur - mak xder (fungsi air kapur spy kuih kental)
200 ml santan kotak kara
8 biji telur

***Mak guna 150ml air.Sbb bila guna 50ml mcm resepi asal,bila sejukkan ianyer mengeras.terpaksa cairkan balik.

Cara :

1) Tabur keledek dlm loyang ukuran 8x8 .kukus hingga masak (20 min)
2) Masak gula,garam,air n daun pandan.Sejukkan tapis.
3) Satukan telur, santan dan air gula .Pukul hingga berbuih dgn whisker.
4) Tuang atas keledek tadi.kukus hingga masak.(20 min) .Betul2 sejukkan baru potong.


No comments:

Post a Comment