Tuesday 6 November 2018
KACANG POOL
Hidangan yg ringkas,sedap n mengenyangkan....
Negeri lain mak xtauler...tapi dijb mmg femes....
Khamis lepas abah bwk balik dari masjid...gang helwa masak....sedap sangat ..tu yg tanya anti shiela....
Bahannya mcm buat kima.....cuma tukar rempahnya aje...
Bahan :
1 tin kacang pool (basuh n tos then lenyek lumat)***
1 tin kecil kacang panggang + sosnya
400 gm daging kisar
2 sb rempah baryani
1 sb rempah kurma
1 kiub daging
Garam n gula secukup rasa
Air secukupnya
*** guna anak lesung better sbb klu gune pelenyek pisang tu susah sket sbb kulit kacang
Bhn kisar :
10 ulas bwg kecil
5 ulas bwg putih
1 inc halia
Satukan bhn kisar dgn rempah.
Jadikan paste
Cara :
1) Tumis paste rempah,wangi masuk daging
2) daging tukar warna,masukkan air,garam,gula n kiub daging
3) masuk kacang pool n kacang panggang
4) tambah air lagi jika perlu,biar berair sket.sbb bile hidang ia akan memekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment