Tuesday 6 November 2018

KACANG POOL

 photo IMG20181106132725.jpg

Hidangan yg ringkas,sedap n mengenyangkan....
Negeri lain mak xtauler...tapi dijb mmg femes....

 photo PhotoGrid_1541523747721.jpg

Khamis lepas abah bwk balik dari masjid...gang helwa masak....sedap sangat ..tu yg tanya anti shiela....

Bahannya mcm buat kima.....cuma tukar rempahnya aje...

 photo IMG20181106111338.jpg


Bahan :

1 tin kacang pool (basuh n tos then lenyek lumat)***
1 tin kecil kacang panggang + sosnya
400 gm daging kisar
2 sb rempah baryani
1 sb rempah kurma
1 kiub daging
Garam n gula secukup rasa
Air secukupnya

*** guna anak lesung better sbb klu gune pelenyek pisang tu susah sket sbb kulit kacang

Bhn kisar :

10 ulas bwg kecil
 5 ulas bwg putih
1 inc halia

Satukan bhn kisar dgn rempah.
Jadikan paste

Cara :

1) Tumis paste rempah,wangi masuk daging
2) daging tukar warna,masukkan air,garam,gula n kiub daging
3) masuk kacang pool n kacang panggang
4) tambah air lagi jika perlu,biar berair sket.sbb bile hidang ia akan memekat.

No comments:

Post a Comment