Sunday 4 August 2019
DURIAN RUNTUH...... 😀
Bila durian banyak.... so banyak idea nak dibuatnyer..... 😀
mak buat bubur kacang ni sbb nak buat.... 👇
sorry mak buat main agak2
bahan :
300gm kacang hijau - rebus hingga empuk(mak pki primada)
2 btg gula melaka*
250 ml air*
400 ml santan (mak pki santan kotak 200ml + 200ml air)
20-25 ulas durian
gula perang secukupnyer
(optional if kurang manis)
* gula melaka cairkan dgn air then tapis
cara :
satukan semua bhn masak hingga didih.
teringat mase duduk flat larkin... arwah atuk bedah suke buat ais krim malaysia..... then jiran2 suh jual....
rmh kiterang tingkat 4....bdk2 ni mls nak naik..... nti dorang panggil dr bwh..... so mak turunkan baldi..... mcm amik air perigi tu..... (hmmm perigi pun korang xpernah jumpe eek.... 😂)
nti bdk2 ni tulis ais krim ape nak plus duit..... then.... mak tarik ke atas.... then trnkan baldi tu semula with the aiskrim inside.... seingat mak aiskrim asam kecut,jagung,milo,bandung,laici
harga.... xingatlar.... seposen kot...
serawa ni dari raya tuari... beli durian kat kota tinggi balik raye rmh anti nozie .... sampai time durian byk nie kat jb.... dah 3x buat.... 😁
resepinyer same mcm buat bubur kacang.... cume x letak kacang.....
ini yg paling syioook..... kiterang panggil gula durian... or lempuk durian.....
u know what.. niari baru mak tau... lempuk=gula durian...
selama ni mak ingat lempuk campur ngan tepung pulut sbb tekturnyer agak padat n kenyal
bile search resepi ngk bhnnyer same... but durian lebih dari air gula tu yg padat... n yg selalu kite beli kat ayer itam tu mak rase mmg dier campur sikit tpg pulut.
so far mak mmg buat ikut care arwah atuk bedah....
sedap makan ngan roti n biskut... makan cam gitu lagiklar sedap.... 😋
biasalar mak buat xder sukatan
bahan :
gula melaka
air
durian
cara :
masak gula melaka hingga cair.
tapis then masukkan durian
masak semula atas dapur. kacau hingga isi durian lerai dari biji.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment