Monday 2 September 2019
LONTONG GORENG
Klu kat Johor... lontong goreng menu yg biasa dilihat untuk sarapan pagi...
tuari negok rancangan masakan aroma tradisi n budget series.... dua2 host pestime mkn lontong goreng nie
mak pestime makan dkt larkin.... dulu ade kedai mkn disimpang larkin perdana... dkt YPJ.
bahan2nyer mcm nak masak mee goreng.... just tukar mee kpd nasi empit.
Nasi empit mak dpt mase belanja barang dapur Jumaat lepas.... tokey kedai sedekah hari jumaat....
Seperti mak selalu ingatkan..... bayar Zakat.... banyakkan bersedekah....
Bersedekah jgn tunggu ade byk duit... kerana sedekah akan buat kite banyak duit.... percayalar....
Bahan :
1 bungkus nasi empit - potong kiub**
15 ekor udang
2 bhg dada ayam
7 pokok sawi
Segenggam taugeh
3 sb paste lada }
1 labu bwg besar}---> kisar
3 ulas bwg putih}
1 sb udang kering - rendam
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
3 sb kicap manis
2 biji telur
Sedikit air - masukkan dlm bekas blender bhn kisar
Garam secukup rasa
*** klu yg dlm packet 6 tu
dlm 2 bungkus
Cara :
1.tumis bhn kisar hingga naik bau,masuk air, ayam n udang
2.masuk semua sos,kicap,garam , sawi n telur
3.kacau sebati,masuk nasi empit
n taugeh kacau sebati.angkat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment