Sunday 8 December 2019

MEE HOODONG


IMG20191208154053


Dah lame carik mee lidi ni.... baru jumpe kat Am Mart  Tampoi....dulu mak beli kat giant.... mak suke gune mee ni tuk buat mee sup... pastu xder jual dah...

Mee lidi ni rase mcm mee tarik....
dah lame xbuat mee hoodong ni... since zaman mak keja dulu... more than 6 years...lame tuu....

ni resepi atuk Bedah... xpernah jumpe lg yg halal dimkn.... belum pernah jumpe ade org melayu jual mee camnie...

buatnyer yg leceh sket part buat fishballjek.... tapi puas hati dpt mkn....

akak siap tny 2x ...xcaya fishball tu mak buat sendiri...
nenek Nabliah pun suke.... dier ade mention teringat mee hoodong atuk nie

mak first time buat fishball ni zaman sek....đŸ‘‡...buku masakan pertama mak...

klu yg asal xder lade kicap... biasalar...mak...  xpedas x kick...



IMG20191208123351



Bahan :

500 gm Mee lidi - rebus ikut arahan di packet

bahan utk fishball
*******************
800 gm ikan tenggiri (isi 600 gm)
1/4 cwn air garam (+ 1/2 st garam)
1/4 cwn air sejuk (dr peti ais)
4 st tpg jagung
1 st lada sulah
sedikit daun sup - hiris halus


IMG20191208121607

bahan sup
***********
2 liter air
3/4 cwn  kicap
3/4  cwn ikan bilis
1/2 kiub ayam
7 ulas bwg putih - cincang kasar
2 inc halia - hiris n ketuk
bhg ikan yg tinggal (kepala, kulit, tulang)



IMG20191208122017


bhn sampingan
****************
daun saderi
bwg goreng
lada kicap - optional



IMG20191208124138

cara buat fishball
******************

1) Filletkan ikan then kokot isinyet guna sudu seramik dari ekor ke atas
2) cincang dgn blkg pisau. campurkan tpg jagung. then masukkan air garam sedikit2. lepas tu guna air sejuk ,pun masuk sedikit2
3) masuk daun saderi, uli lagi hingga kental.
4) simpan dlm peti ais bhg bwh. sementara siapkan sup.

penyediaan sup
****************
1) didihkan air ,ikan bilis,  kicap serta garam
2) masuk bhg ikan yg tinggal. reneh hingga rase ikan mesera dgn kuah kicap
3) dlm kuali tumis bwg putih n halia dgn minyak. wangi masukkan dlm sup berserta minyak.
4) tapis keluar semua bahan
5) didihkan semula kuah yg telah ditapis. sediakan fishball dan masukkan dlm sup. fishball masak siap utk dihidang


IMG20191208193032

note :
-  klu nak sedia awal fishball pun bole
- mak bentukkan dan terus masukkan dlm sup satu2
- bila fishball timbul terapung. mean dah masak.




No comments:

Post a Comment