Thursday 16 July 2015

AYAM RENDANG UNGKEP


 photo 20150716_190003.jpg


Juadah terakhir tuk puasa taun nie.....Sedap dimakan dgn nasi biasa or berperisa
Atau roti....


Bahan :

1 ekor ayam - potong 16 (Mak goreng embal)
5 sb kerisik
2 sb rempah baryani
2 helai daun kunyit
1 liter santan - dari 1.5 biji kelapa
Garam n gula secukup rasa
1 kiub ayam - jika perlu


Bahan kisar

3 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
2 inc halia
3 btg serai
2 inc lengkuas
1 inc kunyit hidup
9 biji cili padi
1 sb paras serbuk jintan kasar
1 sb paras serbuk jintan halus
1 sb paras serbuk ketumbar


Cara :
1.masuk rempah baryani dlm bhn yg telah dikisar.kisar sekejap.
2.reneh bhn kisar dgn ayam ,santan, daun kunyit,garam n gula
3.kuah agak pekat masuk kerisik.Reneh sebentar.angkat.

No comments:

Post a Comment