Friday 31 July 2015

SIAKAP MASAK 3-RASA


 photo 20141216_134711.jpg

Walau nampak merah.....tapi xpedas sebenonya lauk nie.....
Resepi asal ikan dikukus...

Kukus or goreng....both stail sedap........


 photo IMG20181103162336.jpg


Sumber : Nor secubit garam


Bahan:-

1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya


Bahan Cincang Halus :-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah


Bahan Dihiris Halus:-

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi


 photo 3rasa.jpg


Bahan2 sos :-


2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir------> mak guna gula perang
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis - mak guna lemon
1 camt kicap manis

Note : mak selalu double up bhn kuahnya.....


Cara Memasak:-

1) Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2) Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak
    Kukus dgn api besar hingga ikan masak. (15 minit)
3) Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang hingga wangi.
     Masukkan bahan-bahan sos then air kukusan dan kacau rata.
4) Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air dan garam.
5) Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.





Note : Bile cucuk dgn garpu ikan tak lekat tanda dah masak



No comments:

Post a Comment