Thursday 30 July 2015

KARI AYAM

 photo 20150114_134240.jpg


Lempeng nie saje buat tuk berbuka.....

 photo 20150730_165554.jpg


Bahan :-


1 - ekor ayam - potong 16
1 liter santan dari 1.5 biji kelapa
2 - labu bwg besar }
3- ulas bwg putih }
1- cm halia } -------> kisar halus
1 - btg karot
2 - biji kentang (potong 4 setiap satu)
2 - pelepah daun kari
3 - sudu besar penuh serbuk kari - (campur dengan bhn kisar)
1/2 kiub ayam
1 sb sos tomato
1 - btg - kayu manis
1 - biji buah pelaga
3 - bunga cengkih
1 - bunga lawang
1- btg serai - titik




Cara : -


Tumis serai,masuk bhn tumis then masuk bhn kisar,wangi masuk santan.Masuk kentang n karot.Mendidih masuk ayam.Renehkan,Biar pekat sedikit.Matikan api.

No comments:

Post a Comment