Saturday 18 July 2015

TAT NENAS


 photo tat.jpg




Sumber : Cousin mak



Orang Johor memang takleh lepas dengan kueh tat setiap raya......sejak farhan dah 4 taun every year mak buat...

Adiknya peberet and abang ijat ibu shikin....
Sejak maklong xbuat....jadik tumpuan your cousin every year....
Ingat lagik....mase mak tunang ngan abah...abg ijat bwk balik ..nak
Suruh ibu Shikin rasa....sedap sangat katenya...

Nie resipi dr nenek nabliah....mmg dpt tempahan from all races...

Pada mak... sekrg banyak yg sedap di pasaran....tapi farhan mesti nak suruh
Buat gak....selagi rajin n larat.....layanzkan ajeee.....



 photo kuihtart-1.jpg


Bahan :

250 - gm butter
4 - cwn tepung ******
5- sb susu pekat
2 - biji kuning telur (pukul sket)

**** kalau lembik masuk tepung lagi.Uli sampai tak lekat kat tangan

Cara :


Gaul tepung n butter.Then buat lubang kat tengah then masukkan susu,telur.Uli sket2 adunan sehingga tak lekat pada tangan.
Masa canai alas bawah n atas dengan kertas minyak.Terap ikut acuan yg sesuai then letak
inti kat tengah.(Acuan tuh celup dlm tepung dgn ketuk buang excess tepung supaya tak melekat adunan pada acuan,buat cenggini bila dah mula melekat, tapi bukan setiap kali terap)
Bakar pada suhu 175C dlm 20-25 minit or sehingga bawahnya kuning keemasan.Dapat dlm 112 keping.....sbb mak buat tebal.....kalau nipis sket lagik muai...




Inti nenas


Nenas masak or separa masak - parut
gula secukupnya
Pewarna kuning.


Cara :


Parut nenas then perah dalam kain masli (mak pakai kain lampin...yg suci bersih okey..).
Jangan perah kering sangat biar ada air sket.Then masak ngan gula hingga likat.



Note : Masak berulang untuk dapatkan inti yg cantik (likat) n tahan lama.Mak selalu buat 1-2 bulan sebelum nak guna.Then simpan dalam freezer.Pastu panaskan balik bila nak guna.
Jangan tak tau bole simpan bertaun kalau letak dalam freezer, dlm air tight container.

Semenjak jumpe inti nie kat kedai bakery... mak belijek yg ready made ........so just letak gula n warna kuning....
Selalunya kalau yg beli nie dorang guna nanas muda....so panas beberapa kali untuk adjust gula....
ok......lagik cantik jadik intinya.....takla masam mcm mak assume...


No comments:

Post a Comment