Saturday 18 July 2015
COKLAT CHIP
Dulu mase 1st time buat pki badam cincang yg kasar.......
..bole tersangkut kat anak tekak.........
Dulu2 mane geti pegi kedai bakery....
Satu lagik kenangan xleh lupe buat coklat chip nie mase First time buat...salin resipi
Dari rancangan kuali klu xsilap...@ TV3....
Then negok dohnyer lembik....ingat silap salin berat tepungnya....apalagi dok
Tambah tepung sampai don kental....
Bila cube resipi nie...baru tau....mmg camtu adunannya...lembik...Bakar baru jadik keras.................
Learn from experience maa.........
Biskut nie sedapppp sanggat.....kalah biskut chipsmore tau.......
Bahan A
250 g butter
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips
50 g almond nib [roasted]
50 g nestum
Cara :
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment