
Lauk nie sedap....rase macam asam pedas combination with kari ....pada tekak makla....
Sumber : Abang Rozzan
IKAN MASAK BENGGALI
1 ekor ikan kerisi (kira-kira 1 kg)-----> mak guna ikan tenggiri papan
2-3 biji bawang besar (dihiris, utk tumis)
Bahan Kisar :
2 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar (bumbung) lada hitam ----> kurangkan kalau xkuat pedas( mak letak 1/2 st aje)
1 sudu teh (bumbung) jintan halus
1 sudu teh kunyit serbuk
secukup air asam
3-4 cawan air
garam secukup rasa
1/2 kiub ikan bilis (ni mak add klu ikan xbaru)
1 ikat daun ketumbar
2 biji tomato (belah 2 atau 4)
sayur bendi atau terung (secukupnya)
2-3 senduk minyak utk menumis
Cara:
1. Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar hingga separuh layu. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing. Bubuh sedikit air jika perlu lalu masukkan pula daun ketumbar. Kacau dan biarkan sebentar (1-2 minit).
3. Seterusnya, masukkan air (3-4 cawan), ikan dan juga sayur bendi. Biarkan sebentar, kemudian baru masukkan air asam dan garam. Rasalah masam masinnya tp jgn terlalu masam.
4. Akhir sekali, masukkan buah tomato dan kacau sebentar sebelum dimatikan api.
No comments:
Post a Comment