bile tambah serbuk kari....ade umph rasenya.....mase mak masak kat rumah mama sita mase kiterang rewang masa abang ijal kawin .....Pak Din n mama Sita suke.....siap tanya letak ape....so mak bagitaula....letak serbuk kari
Actually emak bukan kenal sangat ikan2 nie......ape yang nenek masak dulu tu yang emak masak sekarang....
Tapi dah tua2 nie xsegan tny penjual ape name ikan....dan rasa mcm mana...
tu yg baru kenal ikan kacang,susu,bawal emas .....

Bahan :
1 ekor ikan tenggiri - goreng dgn garam n kunyit
1 labu bwg besar - mayang
3 ulas bwg putih - }
1 inc halia - } ---> tumbuk halus
1 btg kayu manis
3 bunga cengkih
1 bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 st rempah kari
1 cwn kicap
1/2 cwn air
1 sb sos tomato
Cara :
Tumis rempah 4 sekwn,msk bwg then bhn tumbuk.masuk air dan kicap ,rempah kari n sos tomato.mendidih masukkan ikan.renehkan sebentar,matikan api.
No comments:
Post a Comment