Thursday, 13 August 2015

NASI JAGUNG



 photo NASIJAGUNG.jpg






Bahan :


3 cwn beras basmathi - rendam 20 min dan toskan
4.5 cwn air
1 cwn jagung frozen - defrostkan
1 sb rempah baryani
1 sb minyak sapi/butter
1 sb minyak masak
1/2 st gula
1 btg kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 biji buah pelaga
garam secukup rase
1 helai daun pandan - simpulkan

bhn kisar :

1 labu bwg besar (yg sederhana besar)
3 ulas bwg putih
1/2 inc halia

*** bila dah kisar halus masuk rempah baryani kisar kejap.

Cara :

1.cair minyak sapi/butter bersama minyak.
2.masuk rempah 4 sekwn n bhn kisar.
3.wangi masuk air,beras,jagung,garam n gula
4.mendidih,alihkan dlm periuk letrik.
5. masuk daun pandan dan masak seperti biasa.

No comments:

Post a Comment