
Daging nie sedap sangat....mcm makan acar buah .....sesuai makan dgn nasi putih
or nasi berperisa....
Sumber :

Bahan :
600 gm daging (dipotong nipis) ....mak gune daging batang pinang...
1/2 cawan buah prune (dibuang biji dan dimesin halus)
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
4 sudu besar minyak
1/2 cawan air (jika perlu..klu kuah kering sangat)
Garam secukup rasa
Bahan B (Kisar)
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia
Cara Memasak:-
Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
Tutup api dan hidangkan
No comments:
Post a Comment