Sunday, 21 January 2018

SWEET SOUR SENIBONG


 photo IMG20180121150310.jpg

Letak name tuu...sbb dpt idea masak lauk sweet sour nie mase mkn kat Senibong...
Letak cili paste...

Tuari mkn dekat The Grand dpt lg satu bhn tambahan...sos ikan...

So terpulang yg mane available kat rumah....



 photo 20140914_142441.jpeg


Mase mkn kat the Grand...farhan tny nape ikan mkn kat luar garing...

Ialah siap terus hidang...so skrg mak x campur ikan dgn sos/sambal...asingkan..
Bile u all mkn baru letak sos/sambal.....

Bagus idea farhan...so ikan stay garing...😀





 photo 20150817_133730.jpg



Bahan :

1 ekor ikan siakap/talapia or ikan pilihan ( goreng dgn garam n kunyit)
2 sb paste cili *
2 ulas bwg putih *
1/2 inc halia *
1 labu bwg holland - mayang
2 sb sos chili
1 sb sos tomato
1 sb sos plum
1 sb sos tiram/kicap/sos ikan
Garam n gula perang secukup rase

* kisar
** kuantiti sos tu bole tambah ikut cita rasa

Cara :

- Tumis bwg,layu masuk bhn kisar
- wangi masuk semua sos n perasakan dgn garam n gula.siap.



   photo 20130920_213045.jpeg





No comments:

Post a Comment