Sunday 14 January 2018

BUTTER CHICKEN

Sejak makan butter chicken tuari akak asyik tny bile nak buat...
Alhamdulillah...hari ini tertunai sudah

 photo IMG20180114181304.jpg

Mak buat 2 versi...biasa n letak keju...
Of course yg ade keju lebih sedap....pade maklar...ikut tekak masing2...
Buatnyer pun teramat mudah....

Sumber : Yuyuzulaikha

Bahan :

500 gm isi ayam
1 labu bwg holland } - mayang
3 ulas bwg putih }
5 biji cili padi - potong bulat
3 pelepah daun kari
1 tin susu cair
3 sb butter
2 keping cheddar cheese
Garam n gula secukup rasa

Bahan utk salut ayam :

1 cwn tepung
1 sb serbuk kari
Air

(mak gune tepung yg instant sbb ade stok kat rmh)

Cara:

1.keringkan ayam dgn kitchen towel.salut dgn tepung salut.
Goreng hingga masak.angkat.
2.tumis bwg,cili n daun kari dgn butter sehingga bwg layu.
3.masuk susu cair diikuti cheese.
Kacau sehingga cheese disolve.
4. Masuk ayam.kacau rata.siap



No comments:

Post a Comment