Sunday, 2 August 2015

UDANG BIJIRIN NESTUM

 photo UBijiran.jpg




Dulu2...Kalau pergi makan dekat Restoren Singgah Selalu.....kalau order udang bijiran.....niela resipinya.....
tapik resipi nie emak dapat dari Suria channel website......mak letak kat mesra.net...hit 5 stars I tell u .....


 photo unestum.jpeg

Dulu kalau pegi RSS nie mesti ode.......sekarang......masak sendirikla...puas makan ......
kat sana...dulula yg plate kecik RM 8.00 adela dlm 7 ketul udangnya....
tu time udang besar baru rm 15.00....skrg udang yg saiz camtu sekilo rm 35......
So fikirla sendirik harga kat restoren skrg nie.......



Sumber : Suria Channel


Bahan : -

15 - ekor udang sedang
3 - sudu besar mentega
2 - tangkai daun kari -
3 - biji cili padi - potong bulat
1 - sudu besar gula
5 - 7 - sudu besar nestum
Garam secukup rase



1) Goreng udang dalam 1-2 minit .Angkat
2) Cairkan mentega dalam kuali yg bersih dan betul2 kering
3) Setelah cair masukkan daun kari dan cili padi
4) wangi,masuk gula dan garam
5) Masuk udang gaul sebati
6) masuk nestum gaul sebati then angkat.....tadaaa.. ....Senang dan tersangatla sedap.......



Abah suggest kulit udang dibuang supaya lebih mesera rasenya...YES....memang lebih sedap...




Goreng udang hingga merah warnanya...(make sure well done.. klu tak bole sakit perut or mak plak klu tak bape masak nti gatal tekak...)


 photo 20170402_140131.jpg

Kopek kulit ,tinggalkan ekor then belah belakang....make sure goreng dgn kulit...klu tidak lagi kecut isinya...

Klu suke kepalanyer...buang bhg tghjek....but bhg kepala
Yg tinggi kolesterol....



 photo 20170402_143431.jpg


Bile kopek kulit and belah belakangnya....nestum2 tu lekat kat isi....nak2 kat belahan...tu yg bertambah sedapp...
Mak sebenonya suke nestum dier yg lebih.....😆

No comments:

Post a Comment