
Walau bahannya simple.....sedapp sangat ikan stim nie.....
abah ckp mcm lauk serve kat Hotel....
Psst....kat hotel memangle serve ikan yg sedap2....tengukle hargenya....kempis
poket dibuatnya....
So makan ala2 hotel tapi masak kat rumah.....wokey.... .😊
Sumber :

[Bahan :
1 - ekor ikan siakap
1/2 - inci halia (mayang panjang)
5 - ulas bwg putih - cincang halus
2- sb sos tiram
1- st stok ayam ----> mak guna 1/2 kiub pati ayam
3- 5 biji asam boi (isinya cincang kasar...mak guna 5 biji)
1- st lada sulah
2- sb kicap cair
1 - sb minyak bijan
2 - sb minyak masak untuk menumis
sedikit garam

Cara :
1. Ikan dibersihkan dan dilkelar2.Masukkan dlm pinggan tahan panas.
2. Panaskan minyak goreng bwh putih sampai garing.
3. masukkan sos tiram,stok ayam,lada sulah dan kicap cair (******)
4. Matikan api.Tuangkan atas ikan.
5. Tabur halia,asam boi ,garam dan minyak bijan dan kukus selama 15 minit (dgn api besar)
6. Masak.Hidangkan dengan daun ketumbar
Note : ***** mak campurkan semua then tuang.Sbb bwg putihkan cepat garing.
No comments:
Post a Comment