
Resepi nie same ngan rendang sumatera tuk bedah...yg beza cuma guna
Lada kering n add kerisik....
Teknik masaknya mak dpt dr Tok Ma....mak mmg suke sgt rendang tok ma..
So dier bgtau cara dier masak...
1 - kilo daging
25 - tangkai cili kering }
7 - biji bwg kecil }
3 - biji bwg putih }------> kisar bersama
1 - inci halia }
1 - inci lengkuas }
3 - btg serai }
2- helai daun kunyit - siat2kan
3 - sb mungkum kerisik
1.5 liter santan dari 2 biji kelapa ***
gula perang dan garam secukup rasa
Cara
1. rebus daging sampai airnya kering.Then masuk bhn kisar,santan,garam,gula dan daun kunyit.
2. Reneh sehingga daging empuk masuk kerisik,reneh lagi sehingga kering sedikit
No comments:
Post a Comment