Masakan tradisi orang Johor bila hari raya......ni kira hidangan pre-raya haji......
Yg akan di sambut next week.....
Mak selalu buat ade both rendang n kuah kacang......nasi impit mkn ngan kuah
Kacang n rendang aje dah sedapkan....mcm lontong kering...cume xde serunding ajelar....

KUAH LODEH
1 batang serai - titik
1 helai daun kunyit - siat2kan
15 ekor udang basah
1/2 kiub ikan bilis
1 pack pucuk (tahu kering ) n suun -----> rendam
1 batang lobak merah }--->(potong seperti lidi mancis)
1 biji kecil sengkuang }
8-10 btg kacang panjang (hiris serong)
5 kuntum kecil bunga kobis - potong 4
1.5 liter santan dari 2 biji kelapa
Garam
**note : klu suke bole letak tempe n tahu goreng
Bahan kisar
2 sb udang kering (rendam sebentar)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara:
1)Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga wangi.Masukkan udang then santan,
2)Didih masuk sayur-sayuran ,kiub ikan bilis,garam,fucuk n suun . Mendidih matikan api. Hidangkan bersama nasi impit, sambal kacang ,rendang dan telur rebus.
Sambal kacang
Mak punye sambal kacang lain dari org lain....mak guna combination sambal kacang and kuah rojak...
sebab tu ade kicap pengganti petis...
pelik....mmm....tapi sedap.....xcaya cubela.....(berlagakla plak..... )

Bahan2 :
250 gm - kacang tanah (goreng n kisar kering)
30 biji - lada kering - rebus
15 - biji bwg kecil
6 - ulas bwg putih
3 - batang serai
1/2 -inci halia
1 - inci lengkuas
1 - inci belacan
(kisar halus semua bahan atas)
kicap manis secukup rase
garam secukup rase
gule perang secukup rase
Air (untuk balance kepekatan)
Cara :
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.Masuk sedikit air.Masukkan semua bahan yang tinggal.
Masukkan kacang tanah.Masukkan air lagi untuk balancekan kepekatan.
Nie peberat abah......abah kalau sambal kacang....makan dengan lontong pun dah cukup
No comments:
Post a Comment