Friday, 2 October 2015

DAGING KICAP BLACK PEPPER



 photo dagungkicap-1.jpeg




We allz xfavor sgt daging....dapat daging korban...so masak black pepper..
Dah lama xmakan..........=P~


  • Bahan :-

  • 1- kilo daging - rebus hingga empuk

  • 1 - labu bawang besar - mayang

  • 5 - ulas bawang putih } 

  • 1 - inci halia } -------> tumbuk lumat (mak suke pakai halia muda)

  • 1/2 - sudu teh lada hitam ---> tumbuk kasar (masuk lepas tumbuk bhn atas)

  • 3 - biji kentang potong wedges and goreng

  • 1 - btg kayu manis

  • 3 - bunga cengkih

  • 1 - biji pelaga

  • 2 - sudu sos tomato

  • 1.5 cwn kicap 

  • 3/4 - cwn air rebusan daging 

  • Cara :

  • Tumis bhn tumis (Jgn tunggu minyak panas sangat).Masuk bawang,layu masuk bahan tumbuk,

  • wangi.Masuk air rebusan daging,kicap,sos tomato dan perasakan dengan garam jika perlu

  • Biarkan agak pekat,masuk kentang .Angkat

No comments:

Post a Comment