Monday, 5 October 2015

NASI KAROT


 photo 20160212_134208.jpg


Nasi nie sedap dimakan begitu aje....lawan ngan rendang ungkep....
Mak suka buat...secara xlansung akak makan karot....



Bahan

3 cwn beras bathmati....rendam 20 min dan toskan
4.5 cwn air
1 s/b butter
1 sb minyak masak
2 btg karot - sagat
1 helai daun pandan - optional
garam secukup rasa
sedikit gula





Ungkep nie mak omit the kerisik.....still yumilicious.........


 photo 20151005_144402.jpg

Bahan tumis

1 labu bawang ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
1 inci halia ]
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bungka lawang
3 biji bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1 kiub ayam

Cara

1. Panaskan butter dan minyak masak dalam kuali , tumiskan rempah 4 sekawan, masuk bahan kisar tumis hingga wangi
2. Masuk air,karot, beras,garam,daun pandan,gula dan kiub ayam
3. Mendidih,alihkan pada rice cooker.
4. Bila lampu rice cooker dah off,kacau dan biar 15 min bau off letrik.


No comments:

Post a Comment