Tuesday, 10 November 2015

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

 photo 20151110_182205.jpg




Nie menu tuk orang yg sihat...farhan makan jgk beso cam atas...
Klu tekak xsakit mau dier bedal berketul2...

Memang sedap roti lapis nie...70% rase mcm lasagna yg mak selalu buat
Klu dah sosnyer samakan.....:D





Bahan :

13 keping roti
9 keping keju cheddar/mozarella secukupnya
3 biji telur }
200 ml susu segar } pukul bersama
Butter - untuk sapu pade pan


Bahan sos :

400 gm - daging cincang
1 botol- sos spagetti cendawan
1 labu - bwg holland - dadu
2 ulas  - bwg putih - cincang halus
1/2 kiub ayam/daging
2 sb - serbuk lada
Sedikit lada sulah
Garam n gula secukup rasa

Cara :
1) tumis bwg ,then serbuk lada wangi masuk daging
2) daging tukar warna masuk semua bhn yg tinggal
3) mendidih.matikan api




Proses melapis :

1) sapu semua permukaan pan dgn butter
2) celup roti dlm adunan susu + telur
3)  susun roti tadi,then tabur sos daging,last keju
4) bakar dlm oven yg telah di pre-heat 180 dlm 40 min

Note :
Lapisan kedua xyah letak keju...letak permukaan last
Klu xsuka keju byk...letak part last aje



 photo 20151110_180817.jpg




klu ada balance adunan telur bole buat desssert nie...
Sapu butter,celup adunan telur then sprinkle gula....bakar hingga Ceramelised....
Seedaaapppp......




No comments:

Post a Comment