Friday, 13 November 2015

TENGGIRI MASAK MADU

Actually resipi nie ialah resipi ayam madu dari buku resipi Rubiah Suparman...
Name aje lain...rasenya mcm ayam masak merah orang kenduri kawin....Sedap sangat resipi nie...sejak pestime buat me stick to this resipi
For ayam masak merah.....Masa masak kak Jehan tunang...semua suke....


Tuari masak nasi baryani ganding  ikan masak merah n udang ungkep.....terbaikk...Akak pun ckp camtu......tapi niari masak nasi putihjek.....






 photo 20150121_140130.jpg




Bahan :



1 ekor ayam or 1 ekor ikan tenggiri (7 kpg) - goreng dgn garam n kunyit
1 sb rempah kari daging
3 sb madu or gula perang
2 sb sos  tomato
Garam secukup rasa
Sedikit air


Bhn kisar :

1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1/2 inc halia
3 sb cili kisar

**bhn kisar campur rempah kari






Cara :


1.tumis bhn kisar,garing masuk air,sos,madu n garam
2.masuk ikan/ayam,kacau sebati.angkat.


Note :U allz suke sambal lebih ...So utk ayam mak gandakan 2x bhnTuk ikan nie mak mak gandakan 1.5 x bhn

No comments:

Post a Comment