Name aje lain...rasenya mcm ayam masak merah orang kenduri kawin....Sedap sangat resipi nie...sejak pestime buat me stick to this resipi
For ayam masak merah.....Masa masak kak Jehan tunang...semua suke....
Tuari masak nasi baryani ganding ikan masak merah n udang ungkep.....terbaikk...Akak pun ckp camtu......tapi niari masak nasi putihjek.....

Bahan :
1 ekor ayam or 1 ekor ikan tenggiri (7 kpg) - goreng dgn garam n kunyit
1 sb rempah kari daging
3 sb madu or gula perang
2 sb sos tomato
Garam secukup rasa
Sedikit air
Bhn kisar :
1 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
1/2 inc halia
3 sb cili kisar
**bhn kisar campur rempah kari
Cara :
1.tumis bhn kisar,garing masuk air,sos,madu n garam
2.masuk ikan/ayam,kacau sebati.angkat.
Note :U allz suke sambal lebih ...So utk ayam mak gandakan 2x bhnTuk ikan nie mak mak gandakan 1.5 x bhn
No comments:
Post a Comment