Tapi biasala klu xberkuah...nti u allz komplen...
Pestime buat dulu pki susu cair n mak lebihkan 2x ganda susunya...then mak gune 1 liter santan dari 2 biji kelapa...still sedap...Mcm mkn lauk lemak ketam.....
Kali nie buat pekat....guna 200ml santan kotak + 200 ml air
seeedaapp....tapi lupa nak snap gambo....
Sumber : Ayu S'pore

Bahan :
1/2 kilo udang
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan putih
1/2 cwn Susu cair or santan
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar (mak tambah)
Garam secukupnya
Bhn kisar :
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 btg serai
Sedikit serbuk kunyit
2 tangkai daun kari
Cara :
1.perap udang dgn semua bhn keculi santan
2.tumis bhn perap,udang tukar warna masuk santan n garam.
3 Renehkan hingga kuah sedikit pekat.matikan api masuk daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment