Friday, 13 November 2015

UNGKEP UDANG

Masak ungkep patutnya mcm kuah rendang...pekat....
Tapi biasala klu xberkuah...nti u allz komplen...
Pestime buat dulu pki susu cair n mak lebihkan 2x ganda susunya...then mak gune 1 liter santan dari 2 biji kelapa...still sedap...Mcm mkn lauk lemak ketam.....

Kali nie buat pekat....guna 200ml santan kotak + 200 ml air
seeedaapp....tapi lupa nak snap gambo....


Sumber : Ayu S'pore






 photo 20150121_140002-1.jpg






Bahan :


1/2  kilo udang
2 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan putih
1/2  cwn Susu cair or santan
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar (mak tambah)
Garam secukupnya

Bhn kisar :

3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 btg serai
Sedikit serbuk kunyit
2 tangkai daun kari


Cara :

1.perap udang dgn semua bhn keculi santan
2.tumis bhn perap,udang tukar warna masuk santan n garam.
3 Renehkan hingga kuah sedikit pekat.matikan api masuk daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment