Friday, 4 December 2015

BANANA CRUMB MUFFIN


 photo mpwc.jpeg






Cuti sekolah ...mmg baking time...
Muffin nie sedap sgt....klu xde crumb pun dah cukup lazat...setanding
Muffin pisang Kenny Roger....klu xbuat crumbnya...gula crumb masukkan
Dalam adunan....




Sumber: Allrecipes.com


Bahan-bahan


1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
3 biji pisang, dilecek (mak gune 5,kalau pisang beso okla 3...mcm berangan)
an gula
1 biji telur, dipukul sedikit
1/3 cawan mentega, dicairkan


Untuk crumb


1/3 cawan gula perang,
2 sudu besar tepung gandum
1/8 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu besar mentega




 photo mpc1.jpeg



Cara-caranya

1. Panaskan ketuhar pada suhu 190’C. Sapukan loyang muffin dengan mentega atau boleh gunakan muffin cups.
2. Didalam mangkuk yang besar, campurkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan garam.
3. Didalam mangkuk yang berasingan, campurkan bersama pisang, gula, telur dan mentega cair.
4. Campurkan adunan pisang kedalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga adunan sebati. Sendukkan adunan kedalam muffin cups yang telah disediakan. separuh cup saja.
5. Didalam mangkuk yang kecil, adun bhn2 crumb, ramas menggunakan hujung jari sehingga ia berketul-ketul seperti serbuk roti. Taburkan topping diatas adunan muffin.
6. Bakar didalam ketuhar selama 18 – 20 minit atau sehingga lidi pengguji keluar bersih.




Isikan penuh crumbnya supaya cantik mcm kat atas kalau tidak bile masak crumbnya tak nampak mcm kat bwh....letak byk crumbnya rasenya lebih ummph...

Mak buat dpt 28 cup.....



 photo mpc.jpeg




Tip membakar


Panaskan 200'C dulu ...masuk muffin dlm 2 minit then turunkan pade suhu yg sesuai (utk oben mak 170'C or 180'C)
Gune api atas bawah mcm masak kek....
Tip nie dari Mak Lang......

No comments:

Post a Comment