
Masa mula2 buat pizza ...pki tudung periuk.....dah byk kali buat
Baru beli pizza pan.........


Topping terpulang pade kegemaran masing2...paling senang tuna in can...pastu
Add crabstick n nenas....
Bahan2 Doh Pizza
250 - gram tepung gandum
1/2 - paket yis mauripan ( 5.5g)
1/2 - sudu kecil garam
1/2 - sudu kecil gula
1/4 - cawan minyak sayur
3/4-1 cwn air suam (bergantung pada kualiti tepung)

Cara :
1. Campurkan semua bahan uli hingga lembut.Rehatkan hingga naik 2 kali ganda
2. Uli lagi sambil tumbuk2 buang angin.canai.Biarkan naik sket dlm 10 minit.
3. Bakar dlm oven selama 10 minit.Keluarkan sapu sos n tabur bahan topping.Sagat keju. 4. Bakar lagi sehingga keju cair (suhu 180'C)
Note : Mak suke base pakai resipi yg mak amik dr fp anti Hanieliza sbb rase mcm base kat "Pondok Pizza".Penah cuba yg lain but i prefer this very much...

Bahan2 Topping
500 gm ayam english herb
1/2 botol sos spagetti kimball
7 - biji cendawan butang (dlm tin-mak guna cap ayam)
1 - Buku keju Mozarella

Bhn2 Ayam English herb
500gm - isi ayam (potong pjg2)
1 st - rosemary }
1/2 st - parsley }
1/2 st - oregano }-----> kisar bersama
1/2 st - thyme }
2 - biji putih }
Garam secukup rase }
1/2 st - pepper
1sb - minyak zaitun
Note : klu xde herb tu....garlic + oregano + parsley will do
Sedap enough for me.....
Cara :
1. Perap dlm 10 minit bhn2 bersama ayam (lama lagi mesera)
2) Bakar dlm oven 200'C (api atas bwh) selama 15 minit.(sehingga ayam tukar warna putih)
Note : Balik2kan selang berapa minit.

No comments:
Post a Comment