Thursday, 3 December 2015

FISH N CHIP

Abah cuti....so bole buat dish nie during weekday....
Resepi dari kwn s'pore....mase aktif ngan forum masak2 dulu.....




 photo PhotoGrid_1466669212430.jpg




Sumber : Kak KC @ sophie




Xde sukatan diberi....ni anggaran yg mak sukat bile dah buat byk kali.....



Bahan :

4 pcs ikan dory (potong 2 then lap kering dgn kitchen towel)
2 sb Tepung gandum
1 cwn Breadcrumbs
1 biji telur - pukul sket dgn garam n pepper



Cara :


 Salut ikan dgn tepung diikuti dgn telur dan breadcrumb.
Biar 30 min .goreng hingga kuning keemasan.





 photo 20141209_131803_1.jpg




SOS CENDAWAN



Bahan :



1 tin sos cream cendawan campbell
1 tin air
1 labu bwg holland yg sederhana - potong dadu
2 ulas bwg putih - cincang
1 st sos tiram
1/4 kiub ayam
2 sb sos black pepper life (optional)
1 st - tepung jagung (campur sket air)
garam n gula secukup rasa


Cara :

Tumis bwg,masuk sos cream dan air.masuk semua bhn lain.mendidih,masukkan tepung jagung,gaul rata n matikan api

No comments:

Post a Comment